Persberichten

A.s.. zaterdag

INTOCHT JAN VAN NASSAU WORDT GROOT SPEKTAKEL
Wanneer de voortekenen niet bedriegen belooft de intocht van Jan van Nassau a.s. zaterdag een enorm spektakel te worden. De organisatie heeft in ieder geval alles in het werk gesteld om er een feest voor de gehele bevolking van te maken.

Onder begeleiding van herauten te paard en muziekkorps Irene uit Hasselt zal Jan van Nassau per koets arriveren. Hij is als het ware in een tijdmachine gestopt en in Genemuiden beland, de plaats die hij precies 750 jaar geleden stadsrechten verleende.
Om 10.30 start vanaf het voetbalveld een grote stoet met onder andere afvaardigingen van plaatselijke verenigingen en stichtingen. Een eerste stop is bij “de Meente”. Daar zal “Irene” een aantal nummers spelen en krijgen de bewoners de kans om met Jan van Nassau kennis te maken. Uiteraard is de volgende stop de Jan van Nassaustraat. De route eindigt op het Havenplein waar burgemeester, wethouders en het complete gemeentebestuur vanaf het bordes van “ ´t Olde Stadhuus” de eregast zal verwelkomen.

Vlaggen

De organisatie roept de plaatselijke bevolking vriendelijk op om zoveel mogelijk de gemeentevlag uit te hangen. De speciale jubileumvlag is te koop bij ´t Olde Stadhuus, Prestige en bij de Mit Bouw-shop, Pr. Beatrixstraat 5a.

Op het bordes zal Jan van Nassau een proclamatie gaan voorlezen en deze aansluitend aan de burgemeester overhandigen. Hierna start het defilé. René van der Sluis gaat van Nassau bijpraten over alle groepen die voorbij gaan komen. Dit zal in de sfeer gebeuren zoals vroeger tijdens de defilés tijdens Koninginnedagen op paleis Soestdijk.
Genemuiden zal in brede zin aan Jan van Nassau tonen hoe het anno 2025 leeft.
Daarna zal de hooggeplaatste gast met zijn gevolg vertrekken, maar is er voor alle bezoekers op het Havenplein én in de Meente gelegenheid om gratis koffie, thee of chocolademelk met een lekkernij te consumeren. Dit onderdeel wordt door de plaatselijke horeca – met hulp van talloze vrijwilligers – verzorgd.
Hoewel de inschrijvingstermijn voor het defilé al verstreken is, wil de organisatie toch nog de gelegenheid bieden aan stichtingen of verenigingen om hieraan deel te nemen. Dat kan door een mailtje te sturen aan : secretariaat@sceggenemuiden.n

Het tijdschema van het programma ziet er als volgt uit :

10.30 uur Vertrek stoet vanaf het voetbalveld
11.00 uur Overdracht stadsrechten en defilé
12.30 uur Einde

De organisatie is in handen van SCEG, de Oranjevereniging, De Zwartewaterruiters en ´t Olde Stadhuus. Het doel van hen is het trots zijn op Genemuiden uit te dragen en de verbinding tussen de inwoners te faciliteren.

Tweede herdenkingsdienst 750 jaar stad krijgt
bijzonder historisch tintje.

Zoals al eerder bekend werd gemaakt vinden er op 14 Januari a.s. twee
bijzondere herdenkingsdiensten plaats omtrent de viering van Genemuiden
750 jaar stad. De eerste dienst is reeds volgeboekt, maar voor de tweede – die
om 21.00 uur begint – zijn nog plaatsen beschikbaar.

Tijdens deze tweede dienst zal jonkheer drs. F.W.W.H. van Coeverden de originele
stadsrechten nog eens voorlezen. Van Coeverden is een nazaat van Hendrik van
Borculo. Deze was 750 jaar geleden burggraaf van Coevorden en in die
hoedanigheid was hij als ridder de eerste en de belangrijkste van de ridders en
leenmannen die in 1275 de stadsrechten van Genemuiden bezegelden.

Jonkheer van Coeverden is al langer betrokken bij de geschiedenis van
Genemuiden. Hij is secretaris van de “Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch
Regt en Geschiedenis”. In die functie kwam hij in 2021 de verdwenen zeventiende-
eeuwse preekstoelzandloper op het spoor en zorgde er voor dat deze in bruikleen bij
het Historisch Centrum Genemuiden kon worden tentoongesteld.

Het leek de organisatie van de herdinkingsdiensten 750 jaar Genemuiden een
aardige gedachte om een rol toe te bedelen aan de heer van Coeverden. Deze
stemde daar graag in toe. In de eerste dienst zal de jonkheer welkom worden
geheten. In de tweede zal hij dus de originele stadsrechten nog eens voorlezen. Zijn
rechtstreekse voorvader Hendrik van Borculo was hierbij destijds aanwezig, samen
met Jan van Nassau.

Stichting Vrienden van Oud Genemuiden zullen in beide diensten aanwezig zijn in
historische kledij. Ook Stichting bovenstem verleent hun medewerking aan deze
dienst.

Om de verbinding met de bevolking en de geschiedenis van Genemuiden te versterken is Studio ‘De Stadsomroeper’ in het leven geroepen. Het gaat om een mobiele studio die iedere maand in 2025 op een andere locatie staat om daar verhalen ‘op te halen’ en aandacht te geven aan het 750e jubileum jaar van de stad Genemuiden. Er zal uiteraard ook aandacht worden gegeven aan het vole feestprogramma wat over het hele jaar georganiseerd wordt. De opnames worden ook opgezet naar podcasts zodat de verhalen niet verloren gaan. Locaties waar Studio ‘De Stadsomroeper’ zal komen te staan zij oa: De Sas, De Meente, de ijsbaan, De Overtoom, sportpark De Wetering en nog veel meer. De live uitzendingen zijn iedere dinsdagavond van 20:00 tot 21:00uur. Voor meer informatie www.Studiodestadsomroeper.nl

De OVG bouwt zes markante stadspoorten

Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) heeft de uitdaging aangenomen om zes markante stadspoorten te gaan bouwen. De poorten worden geplaatst aan de drie hoofdtoegangswegen die Genemuiden kent. Dit alles in het kader van Genemuiden 750 jaar stad. Het belooft een indrukwekkend aanzicht te worden voor alle mensen die Genemuiden in het jubileumjaar gaan bezoeken. De poorten gaan in het weekend voor de aftrap van de activiteiten (14 januari) opgebouwd worden. Reeds een jaar geleden kwam Einbert van Rees (Prestige Reclame) met het idee en werden er eerste schetsen aan het bestuur van de OVG getoond om te polsen of er draagvlak voor een dergelijk project bestond. Dat bleek er ruim voldoende te zijn en zodoende werden de eerste stappen gezet om dit verder uit te werken voor productie. Het idee werd omgezet tot een definitief ontwerp door Eduard Last (Edu-Ard), inclusief de uitwerking van de constructie. Onder supervisie van Freddy Buitenhuis wordt het project gebouwd door de leerlingen van deze opleidingsvereniging. Na de bouw worden de objecten – die een kroon voorstellen en onderdeel zijn van de huisstijl van 750 jaar stad – voorzien van een laklaag. Deze laklaag wordt vakkundig aangebracht door schildersbedrijf Buitink, als bijdrage vanwege hun 100 jarig jubileum in2024. Vervolgens komt Prestige Print en Sign in beeld om het geheel af te ronden met tekst en decoratie. De bouwwerken worden zo’n vier meter hoog. Uiteindelijk worden de poorten onder toezicht van Jacob van Dalfsen ( Van Dalfsen Infra) geplaatst op de drie locaties. Mede door de collectieve medewerking van betrokken partijen en de gemeente is het mogelijk geworden om het omvangrijke project te realiseren.

Vrienden van Oud Genemuiden tijdens 750 jaar stad

De historie van 750 jaar Genemuiden. Daar weten we bij de Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden niet alles, maar wel veel vanaf. Logisch dat we ons ook graag inzetten voor alle activiteiten rond het jubileum van onze stad. Onze vrijwilligers hebben de afgelopen jaren uitvoerig meegedacht over historische onderwerpen en de invulling van de verschillende evenementen. Informatie verschaffen doen we sowieso graag. Of dat nou gebeurt in ons Historisch Centrum, in ons magazine Old Nijs of op andere manieren. Vertellen over de bijzondere geschiedenis van Genemuiden doen we ook aan onze schoolkinderen. We ontvangen regelmatig klassen in ons museum. Ook maakten we speciaal voor 750 jaar Genemuiden een lesbrief voor leerlingen van de onder- en bovenbouw. Daarin leren ze bijvoorbeeld alles over de stadsrechten van Genemuiden. Verder werken we aan ‘Het verhaal van Genemuiden’. Samen met professionals werken onze vrijwilligers aan een documentaire over de geschiedenis van onze stad. Wij hopen die komend jaar in ons nieuwe museum te presenteren. Want ook daar hebben we het druk mee: we verhuizen vanuit onze huidige locatie naar het Oude Raadhuis aan de Langestraat. Tijdens de Biestemaerk en de Winterfair merkten we dat veel Genemuidenaren ons werk waarderen. Veel mensen meldden zich aan als donateur. Het komend jaar hopen we op net zoveel enthousiasme. We ontmoeten u ongetwijfeld tijdens de herdenkingsdienst (die onze vrijwilligers in klederdracht bijwonen), tijdens de proclamatie van de stadsrechten, tijdens de Nacht van de Nachtweg of tijdens een
van die vele andere activiteiten. Met z’n allen zijn we komend jaar met de geschiedenis van Genemuiden bezig. Wij
hopen dat we ook daarmee historie schrijven!

 KUNSTGILDE GEEFT EEN ODE AAN DE VISSERIJ

Met als thema ,,Ode aan de visserij,, geeft het plaatselijke Kunstgilde een bijdrage aan het jubileumjaar Genemuiden 750 jaar stad. Historisch gezien had de visserij een belangrijke bijdrage in het levensonderhoud van menig Geallemuniger. En daarom mag de bedrijfstak zeker niet ontbreken in de viering en herdenking van het verlenen van de stadsrechten in het jaar 1275.

Helaas is de beroepsgroep visserij nog nauwelijks aanwezig, of te zien, in de wateren rondom Genemuiden. Om de gedachte blijvend levend te houden kwam het kunstgilde Genemuiden met het idee om met een zg. “Ode aan de visserij” de bedrijfstak de aandacht te geven die het historisch gezien verdiend heeft. Op dit moment wordt er volop gewerkt aan een fors kleurrijk kunstwerk dat in het voorjaar 2025 afgerond moet zijn. Het kunstwerk krijgt een plek nabij de vijver aan het veerhoofd, waarbij het prieeltje ook deel van zal uitmaken. Op dit moment willen de kunstenaars nog niet meer kwijt over de definitieve vorm.

Het kunstgilde heeft een druk jaar voor de boeg, want met een extra expositie onder de naam “Loof”, wat wortel betekent, is er een expositie in voorbereiding van kunstenaars die hun wortels in Genemuiden hebben liggen. Deze exposite opent begin februari en eindigt eind mei. Hierna komt er een expositie van de kunstgildeleden die tot eind oktober gaat duren. Vanaf oktober tot eind 2025 gaat de plaatselijke fotoclub de eerste etage in ,t Olde Staduus vullen met de nieuwste creaties.

Inmiddels is het kunstgilde ook bekend bij alle schooljeugd van de basisscholen. De kinderen hebben hun medewerking verleend door het intekenen of zelfs inschilderen van een unieke kleurplaat. Deze kleurplaatactie bestaat uit achtenveertig unieke lijntekeningen van herkenbare Geallemuniger plekjes, die door enkele kunstgildeleden als zwart-wit tekeningen gemaakt zijn.

Het is de bedoeling dat al deze tekeningen geprint worden en als vlaggenlijn op 14 januari, tijdens het gezamenlijke ontbijt en lunch in de Overtoom te bewonderen zijn.  Globaal gaat het dan over 400 strekkende meter vlaggenlijn. De unieke kleurplaten zijn overigens gratis de downloaden vanaf de site: mienkunst.nl.

 

 

750 Jaar kerk; Reislustige Genemuidenaren

De Overijsselse kerkgeschiedenis begint bij Lebuïnus die de parochies Deventer en Oldenzaal sticht. Dat aantal breidt zich gestaag uit met bijvoorbeeld die van Raalte (1123), Zwolle (1129) en Steenwijk (1141). Op 14 januari 1275 treedt electbisschop Jan van Nassau met mantel, mijter en staf het nieuwe kerkgebouw in Genemuiden binnen om dat in te wijden. Ook wordt Gods Woord hier binnen gedragen en het altaar in gebruik genomen. Zo wordt hier de Kerk gesticht en geplant. Sindsdien is de dienst aan God niet meer uit Genemuiden verdwenen. Op de wisseling van de zestiende en zeventiende eeuw is ook Genemuiden de Reformatie toegedaan. De boodschap die vanaf dan vanaf de Hervormde kansel klink verandert sindsdien niet meer. Meer dan 20 preken en gedichten uit de periode 1600 – 1985 in het onlangs verschenen boek ‘Aan enen stroom geplant 750 jaar kerk in Genemuiden’ tonen dat aan. 750 jaar na de stichting van de kerk schaart een groot deel van Genemuiden zich nog wekelijks onder de Woordverkondiging. Gods genade voor verloren zondaren en het offer dat de Heere Jezus daar voor wilde brengen, wordt daar nog steeds aan de Genemuidenaren gebracht. Een middel dat de eeuwen door vele, vele plaatsgenoten tot zegen is geweest. Bisschop Jan van Nassau had eens moeten weten hoe verstrekkend zijn kerkstichting is geweest.

750 jaar kerk staat ook garant voor een waaier aan verhalen, anekdotes en interessante weetjes: de Genemuider predikant H.M. Pollio (1593 – 1601 in Genemuiden) die in het Duitse Baccum gewoon in het Nederlands verder preekt; de sloop van de kerktoren in 1534 vanwege het naburige Blokhuis; de predikantsvrouw Christina Nederbosch-Van Os die in 1677 een bundel met mooie eigen gemaakte gedichten uitgeeft; twee steenloze kindergraven uit 1845 waar misschien toch een steen op zou kunnen staan en de tunnel onder de kerkvloer die nog steeds toegankelijk is. Het meest opvallend is misschien wel de lijn die loopt van Genemuiden naar het scheve straatje in het New Yorkse Manhattan. Het begint bij de huwelijksvoltrekking van Arent van Hardensteyn en zijn vrouw in Genemuiden (1519). Zij zijn de voorouders van de laatste gouverneur van Nieuw Amsterdam, Peter Stuyvesant. Het geloof dat zij in de geslachten mochten doorgeven leidde in latere generaties tot de St. Mark in the Bowery kerk aan de Peter Stuyvesantstreet. Nu zijn Gaellemunigers nog al reislustig, ook wel richting de andere kant van de Atlantische Oceaan. Ik ben benieuwd wanneer er (op sociale media) een eerste foto opduikt van plaatsgenoten die even een kijkje nemen bij de St. Markkerk aan
het scheve straatje. Een schuinlopend wegje in het strakke blokkenpatroon van Manhattan waar ergens aan de verre horizon van de geschiedenis Genemuiden een beetje oorzaak van is.
www.750jaarkerk.nl